PONTYPRIDD 1944
Aan het thuisfront van onze bevrijders

tekst en regie: Marc Stoop
muzikale leiding: Ien Bouwmans

In oktober 1944 bevrijdde de 53ste Welsh Division van het Britse leger na een hevige strijd Den Bosch. Het monument aan de Aartshertogenlaan herinnert hier nog altijd aan. Ook in Pontypridd in Wales staat voor dit legeronderdeel een monument.

Terwijl de mannen van de 53ste Welsh Division in Zuid-Nederland vochten, hielden hun vrouwen, verloofden, moeders en zussen thuis in Wales de boel draaiend. Zij vormden het thuisfront. Vocaal ensemble All Women wil ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Den Bosch de gebeurtenissen in de herfst van 1944 belichten vanuit het perspectief van deze vrouwen.

Naar een idee van dirigente Ien Bouwmans heeft Marc Stoop voor All Women het theaterconcert PONTYPRIDD 1944 geschreven en uitgewerkt. Dit theaterconcert bestaat uit koorzang en spel en neemt het publiek mee naar een repetitie van het zangkoor uit Pontypridd in oktober 1944. Omdat de mannen in het leger dienen, bestaat het koor nu alleen nog uit vrouwen. Er wordt veel gezongen, maar tussen de prachtige muziek door komt ook het dagelijkse leven ter sprake. Het voedsel is op de bon, vrouwen doen nu ‘mannenwerk’ en natuurlijk zijn er de zorgen om de mannen die vechten bij Den Bosch. De muziek in Pontypridd 1944 is klassiek en eigentijds, dat wil zeggen eigentijds in 1944 uiteraard.

Van 20 t/m 27 oktober herdenken we in ‘s-Hertogenbosch en omstreken onze 75-jarige bevrijding.Tijdens de bevrijdingsweek zullen wij op verschillende plekken (gedeeltes uit) de voorstelling ten gehore brengen.Van januari tot 5 mei 2020 voeren we de voorstelling op in ‘s-Hertogenbosch en omliggende dorpen. Houd onze website en facebookpagina in de gaten voor speeldata en locaties!